Keresés
Close this search box.
Egészségügy

A Fujitsu Japan és a Juntendo Egyetem közös kutatást indít a katasztrófa helyzeteknek ellenálló, digitális orvosi rendszer kifejlesztésére

Tartalomjegyzék

A Fujitsu Japan és a Juntendo Egyetem bejelentette az „Orvosi digitális ellenálló képesség-fejlesztő kutatás” elindítását, amely egy olyan ellenálló, katasztrófakész orvosi rendszer megvalósítására összpontosít, amely lehetővé teszi az orvosi szolgáltatások folyamatos nyújtását még egy nagyszabású természeti katasztrófa vagy világjárvány esetén is. A kutatás 2024 júniusától kezdődően 3 éven keresztül zajlik majd.

A projekt a Juntendo Egyetem intenzív ellátással és katasztrófa-gyógyászattal kapcsolatos ismereteit a Fujitsu Japan digitális technológiájával kombinálja azzal a céllal, hogy a katasztrófa sújtotta egészségügyi intézmények számára olyan keretrendszert hozzon létre, amely lehetővé teszi a helyreállítást segítő információk gyors összegyűjtését és megosztását.

A Fujitsu Japan és a Juntendo Egyetem kifejezetten olyan technológiák fejlesztését támogatja, amelyek segítik az információgyűjtést, hogy betekintést kapjunk a katasztrófa sújtotta területek állapotába, beleértve a forgalmi torlódásokat és tűzesetekre vonatkozó adatokat. Ez lehetővé teszi az egészségügyi dolgozók és a helyi hatóságok számára a tervezés összehangolását és az adatvezérelt döntések meghozatalát, a betegforgalom előrejelzését és az anyagszállítási útvonalak optimalizálását. Ebben segít a Fujitsu árvízinformációs előrejelző technológiája, valamint a kórházak normál és katasztrófa idején történő működésének szimulációja.

Háttér

A COVID-19 világjárvány és az olyan természeti katasztrófák, mint a földrengések, tájfunok és árvizek nyomán megnövekedett katasztrófavédelmi tudatosság miatt Japánban elsődleges prioritássá vált az egészségügyi intézmények üzletmenet-folytonossági terveinek kidolgozása. Azon dolgoznak nagy erőkkel, hogy az egészségügyi szolgáltatások méretüknek és funkciójuknak megfelelően történhessenek. Nagyszabású katasztrófák bekövetkezésekor azonban az érintett területeken az orvosi szükségletekre vonatkozó információk, mint például a sérültek és betegek száma és az esetek súlyossága, valamint a rendelkezésre álló orvosi erőforrásokra vonatkozó adatok kezelése jelenleg nehézkes a katasztrófa akut szakaszában. Az információk nagy részét analóg módszerekkel kezelik, és ezen adatok gyűjtése és a logisztika koordinálása manuálisan történik.

Ez komoly kihívást jelent az egészségügyi intézmények és a frontvonalban dolgozók számára, akik nehezen tudják valós időben felmérni a rendelkezésre álló orvosi erőforrások mennyiségét és minőségét, valamint a kereslet szintjét, amely egy nagyobb katasztrófát követően rendkívül változékony lehet.

A közös kutatás vázlata

Időszak: 2024. június 1- 2027. május 31.

Közös kutatás címe

„Orvosi digitális rugalmassági kutatási kurzus”

Felelős személy: Ken Okamoto professzor, a Juntendo Egyetem Urayasu Kórház Sürgősségi és Intenzív Terápiás Osztályának igazgatója.

Helyszín

Juntendo Egyetem Urayasu Kórház (Urayasu város, Chiba prefektúra)

Kutatási tartalom

(1) A katasztrófa-gyógyászathoz szükséges valós idejű információgyűjtés és -megosztás hatékonyságának javítására vonatkozó megfontolások.

(2) Az orvosi erőforrások vizualizálása és megfelelő elrendezése a katasztrófa sújtotta területeken

(3) Egy olyan rendszer megfontolása, amely megfelelően meg tudja osztani a kórházon belüli információkat más helyi, regionális és nemzeti egészségügyi intézményekkel.

Szerepek

Juntendo Egyetem Urayasu Kórház:

Tudás és orvosi erőforrások (orvosok, ápolók stb.) biztosítása a sürgősségi és katasztrófaelhárításban, a rendszerkövetelmények meghatározása, a rendszer hatékonyságának értékelése.

Fujitsu Japan:

Orvosi és katasztrófa-információk gyűjtése, az ellátmányok optimális szállítási útvonalának előrejelzése, digitális technológia biztosítása a kórházi működés szimulációjához katasztrófa esetén és normál időben, a rendszerkövetelmények elemzése, tervezése és kódolása.

Jövőbeli tervek

A Juntendo University Urayasu Hospital a nap 24 órájában és az év 365 napján biztonságos és magas színvonalú orvosi ellátást nyújtva védi a betegek életét és egészségét, elősegíti a helyi egészségügyi intézményekkel való együttműködést, és egyetemi kórházként kezeli a betegek orvosi ellátását. Ezenkívül a Juntendo University Urayasu Kórház regionális katasztrófa-báziskórházként továbbra is kulcsszerepet játszik a katasztrófák akut szakaszában szükséges orvosi ellátás biztosításában.

A Fujitsu Japan a DX-en keresztül támogatja a helyi katasztrófa-orvostudományt, és hozzájárul egy ellenállóbb, katasztrófákkal szemben ellenállóbb társadalom megvalósításához.

Forrás: Fujitsu Japan and Juntendo University launch joint research for disaster-resilient, digital medical system