Keresés
Close this search box.
Inspirációs történet

Egyenesen a mélyvízbe, a Fujitsu Research kutató csapatába

Tartalomjegyzék

Miután csatlakoztam a Fujitsu Kyushu Network Technologies Limitedhez, azonnal a Fujitsu Research csapatához kerültem, ahol a szemkövető technológia (*1) fejlesztésével foglalkoztam, amely megbecsüli, hogy az emberek merre néznek. Az ügyfelek sokféle alkalmazást kértek erre a technológiára, többek között a figyelmetlen vezetők és a sofőrök álmosságának felismerését, valamint a kiskereskedelmi üzletekben történő viselkedéselemzést. A fejlesztés korai szakaszában azonban jelentős kihívásokkal kellett szembenéznünk, mivel a pontosság kezdetben nagyon alacsony volt. Megkíséreltük a tekintet irányának becslését a pupillák videófelvételekből történő detektálásával. A pupillák azonban erős fényben összezsugorodnak, és a szemüveglencsék visszaverődései elhomályosítják a látást, ami számos észlelési kihívást jelent. Először is vásároltunk egy eszközt az arc helyzetének rögzítésére, és a kamera és az arc helyzete közötti állandó kapcsolat fenntartása mellett szisztematikusan, egyenként izoláltuk a pontatlanságok okait. Ezen erőfeszítések eredményeként végül nagy pontosságot értünk el, és rendkívül kielégítő volt bemutatni eredményeinket különböző kiállításokon, és pozitív reakciókat és visszajelzéseket kaptunk az ügyfelektől.

Elkötelezett a kutatói pálya iránt

A kirendelésem befejezése után visszatértem az eredeti vállalatomhoz, és folytattam a napi munkát a programfejlesztésben. A különböző projektek közül az egyik figyelemre méltó egy műholdkép-különbségdetektáló program kifejlesztése volt. A távoli hegyvidéki területeken illegális hulladéklerakás és fakitermelés történt, ami jelentős terhet jelentett a helyi önkormányzati járőröknek. A múltbeli és a jelenlegi képek összehasonlításával a változásokat a helyszín fizikai felkeresése nélkül is fel tudtuk fedezni, ami lehetővé tette az azonnali intézkedést. Én voltam a felelős a képi különbségek felismerésére szolgáló program kifejlesztéséért. Bár az ilyen programozási feladatokat jónak találtam, de rájöttem, hogy vágyom az új technológiák fejlesztésének izgalmára. Több mint egy évtizedes mérnöki tapasztalattal a hátam mögött azon kaptam magam, hogy változtatni akarok, és közvetlenül a kutatásban akarok részt venni. Következésképpen úgy döntöttem, hogy átigazolok a Fujitsu Researchhez.

A hallucinációk kiküszöbölése a generatív mesterséges intelligenciában

Jelenleg a hallucinációk felismerését és elnyomását kutatom a generatív mesterséges intelligenciában a Mesterséges Intelligencia Laboratóriumunkban. Bár a generatív mesterséges intelligencia gyors fejlődést ért el, a hallucinációk jelensége jelentős akadályt jelent a széleskörű elterjedése előtt. Ezek olyan outputok, amelyek hihetőnek tűnnek, de olyan tévedésekre épülnek amelyek nem alapulnak tényeken vagy megalapozott ismereteken. Sokan aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy ezek a hallucinációk megakadályozzák a generatív mesterséges intelligencia magabiztos alkalmazását üzleti környezetben. Például, ha egy bicikliző személy képét tápláljuk be egy generatív AI rendszerbe, és megkérdezzük, hogy „Ez a személy megszegi a közlekedési szabályokat?”, az AI esetleg azt válaszolná, hogy „Nem”. A képet áttekintve azonban kiderülhet, hogy a biciklis valójában olyan járdán közlekedett, ahol tilos a kerékpározás. Ilyen esetekben elemezni kell, hogy a generatív AI hol ítélte meg rosszul a helyzetet, és mit hagyott figyelmen kívül. Ha az AI nem a bicikliző személyre összpontosított, akkor valószínűleg hallucinációról van szó. A hangsúlyt arra helyezem, hogy aprólékosan elemezzem, hogyan jut a generatív AI a válaszaira, majd olyan intézkedéseket hajtsak végre, amelyekkel felderíthetjük az ítéleteinek alapját, és elnyomhatjuk a hibás válaszokat. A generatív mesterséges intelligencia hallucinációinak felismerésére és elfojtására szolgáló technológiák létrehozása lehetővé teszi majd annak biztonságos és magabiztos használatát a professzionális alkalmazásokban.

Egy eredményt hozó folyamat értékelése

Néhány évvel ezelőtt, egy munkahelyi kihívásokkal teli időszak alatt rábukkantam egy könyvre, amelynek címe: „Yes! You Can Be Absolutely Lucky!”. A könyv lényege, hogy pozitív gondolkodásmódot közvetít, amely elhiteti, hogy a szerencsét meg lehet ragadni, és hogy az álmok eléréséhez a mechanizmusok és stratégiák megértése szükséges. A gondolkodásmódunk megváltoztathatja az életünket – a negatív gondolkodás negatívumokat vonzhat, míg a pozitív szempontokra való összpontosítás fokozatosan mindent jobbra változtat. A nézőpontom megváltoztatásával megtanultam optimistán közelíteni az élethez, ami nagyban javította a kilátásaimat a nehéz időkben. Ez a könyv számos alkalommal mélyreható segítséget és inspirációt jelentett számomra, és hangsúlyozza, hogy egy ilyen könyv elolvasása a nehézségek idején jelentősen megváltoztathatja az ember életét.

Miközben egy virágzó társadalom megteremtésén dolgozunk, igaz, hogy néha maga a munka nem mindig üdítő. Sokan küzdenek és szembesülnek mentális kihívásokkal. Gyakran csak az eredményekre összpontosítunk, de döntő fontosságú, hogy elismerjük azt a folyamatot is, amely ezekhez az eredményekhez vezet. Akárhogyan is érünk el egy adott eredményt, ugyanolyan fontos, hogy élvezzük a folyamatot. Úgy vélem, hogy nem csak a jó eredmények elérése a lényeg, hanem az érintettek érzelmeinek és tapasztalatainak figyelembevétele is elengedhetetlen ahhoz, hogy a munkaidő a lehető legjobb élményt nyújtsa.

Relaxálás sétákkal és utazással

A távmunkára való áttérés csökkentette a fizikai aktivitásomat, ezért minden reggel kicsit korábban kelek, hogy sétálni menjek. A lakóhelyem környékén rizsföldek vannak, és igazán üdítő érzés sétálni, miközben érzem az évszakok változását, ami tökéletes alaphangot ad a napnak. Hétvégén pedig elmegyek a családommal, vagy utazom. Az idei aranyhéten a feleségemmel és a gyermekemmel Japánban, Shikokunál jártunk, ahol kikapcsolódhattunk és élvezhettük az együtt töltött időt. Annyira várom már az utazásokat, hogy amint véget ér egy utazás, máris tervezem a következőt! Az egyensúly megteremtéséről van szó, egyrészt a számomra fontos értékek – mint az egészség, a családom és a társadalmi hozzájárulás – ápolásáról, másrészt a kutatás-fejlesztési törekvéseim folytatásáról.

A szerkesztő megjegyzése

A cikkben említett kutatásokon kívül Taku a tudásgráfok és a nagy nyelvi modellek (LLM) integrációjával kapcsolatos kutatás-fejlesztéssel is foglalkozik (*2). A generatív mesterséges intelligencia egyik kihívása, hogy válaszai néha pontatlanok lehetnek. A tudásgráfokat használó LLM-ek azonban jobban megérthetik az üzleti tudáson belüli kapcsolatokat, ezáltal javítva a válaszok pontosságát. Az LLM-ek alkalmazása várhatóan olyan területeken fog fejlődni, mint a jog, a pénzügy és az egészségügy. Az emberek megszabadulnak attól, hogy nagy mennyiségű szöveget kelljen olvasniuk és rendszerezniük, ami teljesebb életet eredményez. (Xiang Yi Peck, Technológiai stratégiai egység)

(*1) Szemkövető technológia

(*2) A Fujitsut választották ki a GENIAC projektre, megkezdi a logikai következtetésekhez szükséges nagyméretű nyelvi modellek fejlesztését

Megjegyzések:

(*1) csak japánul érhető el

Taku Fukui

Mesterséges intelligencia laboratórium
Természettudományi Doktori Iskola
2010-ben csatlakozott a Fujitsuhoz

Az ebben a dokumentumban szereplő címek, számértékek és tulajdonnevek az interjú készítésekor érvényesek.

Forrás: https://www.fujitsu.com/global/about/research/article/202408-dream-29.html