Keresés
Close this search box.
Nagy teljesítményű számítástechnika

A Fujitsu új szuperszámítógépes rendszert szállít a japán meteorológiai intézetnek a tájfunok és özönvízszerű esőzések pontosabb előrejelzéséhez

Tartalomjegyzék

A Fujitsu új szuperszámítógépet szállított a japán meteorológiai intézetnek (Japan Meteorological Agency, JMA)(1) a tájfunok és az özönvízszerű esőzések pontosabb előrejelzése céljából. A hatóságok így adatvezérelt tervek alapján biztosíthatnak korai figyelmeztetést és evakuációs támogatást a lakosság számára természeti katasztrófák idején.

A Fujitsu által a JMA-nak 2023 márciusában szállított, lineáris esősávok előrejelzéséhez használt szuperszámítógépes megoldással együtt az új rendszer számítási kapacitása mintegy négyszerese az előző rendszerének, ezáltal az intézet pontosabban előre tudja jelezni a különböző időjárási jelenségeket.

Annak érdekében, hogy ösztönözze a meteorológiai adatok magáncégek és kutatóintézetek általi felhasználását, a Fujitsu dedikált környezetet hozott létre a rendszeren belül a meteorológiai adatok és információk megosztására, ami korábban elképzelhetetlen adattömeg hasznosítására nyújt lehetőséget.

Szuperszámítástechnika a megbízhatóbb katasztrófamegelőzés szolgálatában

2030-ig szóló stratégiai terve részeként(2) a JMA olyan rendszert szeretne kidolgozni, amely korai figyelmeztetéssel és evakuációs támogatással segíti a heves esőzések okozta katasztrófák megelőzését, széles körű evakuálást tesz lehetővé a tájfunok miatti katasztrófák idején, és több nappal előre nagy pontosságú előrejelzést nyújt az időjárási eseményekről. A pontos előrejelzések és a katasztrófamegelőzés érdekében egyre nagyobb jelentősége lesz a nagy mennyiségű időjárási információ és adat hasznosításának és nyilvános közlésének, valamint az ilyen információk gyors eljuttatásának a magánvállalatokhoz és a kutatóintézetekhez. A Fujitsu ezt szem előtt tartva kifejlesztett, Fujitsu PRIMERGY RX2540 M7 szerverre épülő új rendszere nagy teljesítményhez és megbízhatósághoz juttatja a felhasználókat.

Kép az új rendszerről (3)

A Fujitsu tervei

A Fujitsu továbbra is felhasználja világszínvonalú szuperszámítógépes technológiáját a JMA 2030-ig kitűzött céljainak támogatására, és hozzájárul a katasztrófák megelőzéséhez és a klímaváltozás okozta vízi katasztrófák enyhítéséhez a biztonságos és reziliens társadalom megteremtése érdekében.


A Fujitsu elkötelezett a fenntartható fejlődési célok iránt

Az ENSZ 2015-ben elfogadott fenntartható fejlődési céljai (SDG-k) 2030-ig világszerte megvalósítandó közös célkitűzéseket irányoznak elő. A Fujitsu célja, mely szerint „a társadalomban az innováción keresztül bizalmat építve kívánja fenntarthatóbb hellyé tenni a világot”, hozzájárul az SDG-k által előre vetített jobb jövő megvalósulásához.

A projekt szempontjából releváns célok:

A Fujitsuról

A Fujitsu célja, hogy a társadalomban az innováció segítségével bizalmat építve fenntarthatóbb hellyé tegye a világot. Több mint 100 országban vagyunk ügyfeleink preferált partnerei a digitális átalakulásban. 124 ezer munkatársunk dolgozik az emberiség előtt álló legnagyobb kihívások legyőzésén. Öt fő technológiára épülő szolgáltatás- és megoldáskínálatunkkal (számítástechnika, hálózatok, mesterséges intelligencia, konvergens technológiák, adatok és biztonság) a fenntartható átalakulást kívánjuk szolgálni. A továbbra is Japán legnagyobb piaci részesedésű digitális szolgáltatóvállataként számontartott Fujitsu Limited (TSE: 6702) 3700 milliárd jen (28 milliárd dollár) konszolidált árbevételt ért el a 2023. március 31-én zárt pénzügyi évben. További információ https://www.fujitsu.com/

A szövegben említett többi cég- és terméknév a megfelelő tulajdonosok védjegye vagy bejegyzett védjegye. A sajtóközleményben szereplő információ a közlés idején pontos, és előzetes értesítés nélkül bármikor megváltoztatható.

Kapcsolódó hivatkozások

[1] Japán meteorológiai intézet:
Székhely: Minato-ku, Tokió, Japán; Vezető: Takashi Mori

[2] Numerical Weather Prediction (NWP) Strategic Plan Toward 2030:
A japán meteorológiai intézet (JMA) 2018 októberében numerikus előrejelzésekre épülő stratégiai tervet tett közzé az időjárási és éghajlati előrejelzések tökéletesítésére. Ezzel a tervvel JMA a technológiai fejlődést kívánja előmozdítani a jelen és a közeljövő társadalmi igényeire reagálva.

[3] NAPS:
A „numerikus elemző és előrejelző rendszer” (Numerical Analysis and Prediction System) JMA által bejegyzett neve. (A NAPS nem a Fujitsu bejegyzett védjegye)

Forrás: Fujitsu delivers new supercomputer system to Japan Meteorological Agency to improve prediction accuracy for typhoons and torrential rain, sajtóközlemény, 2024. február 21.