Épületinformációs modellezés (BIM)

A Fujitsu CELSIUS grafikus munkaállomások a mérnökök, a tartalomkészítők, az elemzők és más szakemberek számára is a legmagasabb szintű teljesítményt, vizualizációt és adatintegrációt hozzák el.

A Fujitsu CELSIUS munkaállomások épületinformációs modellezésben (BIM-ben) való felhasználásáról

Az építőiparban napjainkban egyre nagyobb teret kapnak olyan modern technológiai vívmányok, mint a BIM. A BIM, azaz az épületinformációs modellezés, egy intelligens, 3D-s modell alapú folyamat. Segítségével az építészeti, mérnöki és a kivitelező szakemberek is betekintést és eszközöket kapnak az épületek és az infrastruktúra tervezésében. Az épületinformációs modellezés lehetővé teszi az épületek teljes, komplex működésének a virtuális szimulációját, így a mérnökök optimalizálhatják a víz, a hulladék, a villamos energia és a gázcsövek útját, és megtervezhetik az utakat, kikötőket, alagutakat vagy a hidakat is.

A BIM segítségével széles rálátásunk lesz az épületre az üzemeltetési fázisban is, azáltal, hogy az elavult tervezési módszerekkel ellentétben bármikor kulcsfontosságú információkat nyerhetünk ki az elkészült háromdimenziós modellünkből. Az épületinformációs modellezés tehát az egész építés folyamatát egy rendszerként kezeli, leegyszerűsítve a számtalan munkafolyamatot. Amennyiben a tervezők és kivitelezők egy nagyobb projekt lebonyolításakor a BIM-hez fordulnak, nem keveset nyerhetnek: közösen dolgozhatnak már a tervezési szakaszban, mindent előre lefixálhatnak, kiküszöbölhetnek nem várt problémákat. A kiszűrt problémák elkerülése gazdasági szempontból hatalmas: az utólagos javítások elkerülése kivitelező és megrendelő közös érdeke. A BIM segítségével a projektek könnyen menedzselhetővé válnak.

Az elkészült rendkívül látványos háromdimenziós modellel a kivitelező teljes betekintési képet adhat a megrendelő számára. Közösen átbeszélhetik a terveket, összevethetik elképzeléseiket, egyeztethetik mi az, ami az igényeknek megfelelően átalakítható, mi az, ahol megvalósítás határai kevésbé rugalmasak. A BIM segítségével a szakhatóságoknak könnyebben reprezentálhatóak a különböző megfelelési értékek. A tervek tartószerkezeti, hőtechnikai, fenntarthatósági felülvizsgálatai könnyen koordinálhatóvá válnak. 

Az épületinformációs modellezéssel a hagyományos kétdimenziós CAD modellezéshez képest akár 20-50%-al gyorsabb tervfeldolgozás tud végbemenni, ami a költségek csökkentését eredményezi.

A épületinformációs modellezés számtalan előnnyel kecsegtet, ám fontos tudni, hogy egy ilyen rendszerben való gondolkodáshoz nélkülözhetetlen a háromdimenzióban való tervezés. A nagyobb volumenű tervek 2D-ben átláthatatlanná válnak és egyáltalán nem felhasználóbarátok. Az épületinformációs modellezéshez tehát szükségünk van egy olyan számítógépes programra, mint a magyar fejlesztésű Graphisoft ArchiCAD építészeti szoftvere, de számtalan más alternatív megoldás is létezik a piacon.

A háromdimenziós tervek megjelenítéséhez, a megannyi adathalmaz ábrázolásához kétségtelenül hatalmas teljesítményű számítógépre lesz szükségünk. A Fujitsu CELSIUS munkaállomások pontosan az ilyen feladatokra lettek megalkotva, ahol a gigantikus számítókapacitás a megbízhatósággal társul. Egy ilyen komplex rendszer működtetéséhez nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy ne a megfelelő munkaeszközt használjuk.  A Fujitsu, különböző CELSIUS munkaállomásaival igyekezett lefedni az épületinformációs modellezés összes lehetséges résztvevőjét.

Olyan mobilis munkaállomásokat ismerhetünk meg a Fujitsu CELSIUS H780 és H980 személyében, melyek biztosítják a zökkenőmentes kollaborációt a munkatársak között, akkor is, ha épp úton vagyunk. A Fujitsu CELSIUS J580 kisméretű, extracsendes munkaállomásai elsősorban irodákban és az oktatásban igen csak népszerűek, míg a Fujitsu CELSIUS W580 és M770-es munkaállomások a kreatív, innovatív felhasználóknak nyújtanak maximális teljesítményt. Minden ezen területre ajánlott Fujitsu workstationünk Intel® Core™ vagy Xeon® processzorral, és NVIDIA Quadro videokártyával van ellátva a kompromisszummentes működés érdekében.

Ezen alkalmazási területre az alábbi Fujitsu CELSIUS munkaállomásokat ajánljuk:

Egyedi igényei vannak a felszereltséget illetően?

Vállaljuk egyedi konfigurációk összeállítását is!