Keresés
Close this search box.
Egészségügy

Vegyületanalízis a Fujitsu mesterséges intelligenciájával

Tartalomjegyzék

A Fujitsu Chromatography on Demand (COD) egy olyan megoldás, amely bármilyen típusú kromatográfiás/tömegspektrometriai berendezéssel működik, elemzi az adatokat, és a lehető legrövidebb idő alatt eredményeket és működési statisztikákat szolgáltat. A kromatográfia gáz- vagy folyadékelegyek szétválasztására szolgáló vegyi eljárás. A tömegspektrometria pedig egy olyan analitikai módszer, melynek segítségével atomok, molekulák, vagy molekulatöredékek tömegét tudjuk megmérni. 

Jelenleg a laboratóriumok mintákat gyűjtenek a célzott anyagokból, címkézik azokat, és kromatográfiával dolgozzák fel. Az elemzés végén ezek az eszközök meghatározott formátumokban (MassLynx, ChemStation, Xcalibur, LabSolutions stb.) nyers adatokat szolgáltatnak, amelyeket elemezni és értelmezni kell. Ez a tevékenység szakértelmet és fejlett kémiai ismereteket igényel, időigényes és hibákhoz vezethet.

A Fujitsu COD ezen a szinten lép közbe, átveszi az adatokat és a felhőben elemzi azokat a mesterséges intelligencia segítségével. A nagy feldolgozási teljesítménynek köszönhetően az eredmények gyorsan rendelkezésre állnak, a jelentések, statisztikák és elemzések pedig eljuttathatók a felhasználókhoz. Ezeket az információkat már csak a laboratóriumi technikusoknak kell validálni és ellenőrizni. Ezenkívül az eredmények könnyen megoszthatók a felhasználók között, többek között másodlagos vélemények beszerzése céljából. A Fujitsu kromatográfiás megoldása rendelkezhet közvetlenül az ügyfélnél megvalósított vagy a felhőben elérhető interfésszel.

A laboratóriumok egységes munkakörnyezetet kapnak, még akkor is, ha különböző gyártóktól származó eszközökkel rendelkeznek, és az eredmények hosszú távon bárhonnan elérhetők lesznek.

Leggyakoribb felhasználási területek

A Fujitsu COD megoldás a felhasználó informatikai infrastruktúrájától függetlenül számos területen alkalmazható. Nem igényel hardvert a telepítéshez és technikai személyzetet az adminisztrációhoz.

Toxikológia

A megoldás jelentősen lerövidíti a különböző toxinelemzések, szteroiddózisok vagy doppingellenes elemzések eredményeinek megszerzéséhez szükséges időt. A toxikológiai szűrés több mint 400 molekula ellenőrzését jelenti, a Fujitsu megoldása pedig automatikusan csak a kedvezményezett számára érdekes molekulákat azonosítja és osztályozza. Ez azt jelenti, hogy az ellenőrzéshez szükséges molekulák száma akár 20-szorosára csökken, és ennek következtében a minta ellenőrzésének ideje 15 percről mindössze 3 percre csökken. A szteroiddózisok esetében a Fujitsu megoldása akár 70%-kal csökkenti a szükséges munkamennyiséget.

Élelmiszerbiztonság

Ebben az ágazatban a Fujitsu megoldását az egészségügyi-állategészségügyi szervek egyaránt használhatják az élelmiszer-szennyeződések okainak azonosítására, az élelmiszer-gyártók a termékminőség biztosítására, a receptúrák és szabványok betartására, valamint a termékek minél pontosabb címkézése érdekében.

Olajipar

A Fujitsu megoldása gázok és folyadékok kromatográfiás elemzése során használható a kőolajtermékek vagy a meglévő szennyeződések összetételének gyors és pontos azonosítására, függetlenül a forrástól. Emellett a Fujitsu COD által generált analitikai adatok segítenek a gyártási folyamatok optimalizálásában, a termékösszetevők ellenőrzésében és a pontos specifikációk elérésében.

Gyógyszeripar

A Fujitsu Chromatography on Demand alapvető szerepet játszhat a gyógyszerhatóanyagok (API-k) elemzésében a receptúráknak való megfelelés és a gyógyszerek minőségi szabványainak biztosítása érdekében. A megoldás hozzáférést biztosít a valós idejű adatokhoz, és használható a gyógyszeripari termékek összetételének folyamatos nyomon követésére és a gyártás beállítására. A Fujitsu megoldása emellett a hamisított gyógyszeripari termékek azonosítására is használható.

Környezetvédelem

A környezetvédelmi hatóságoknak adatra van szükségük a szennyezés azonosításához és a szennyezés esetén történő gyors operatív beavatkozáshoz, valamint a nyilvános stratégiák kialakításához. A Fujitsu Chromatography on Demand segít gyorsan azonosítani a szennyezés forrásait, valamint hatékonyan és pontosan megállapítani a talaj-, levegő- vagy vízszennyezés szintjét.

Közművek

A vízszolgáltató vállalatoknál a Fujitsu COD-ot sikeresen használják az ivóvíz minőségének meghatározására, és a szennyező tényezők mint baktériumok, vírusok, kémiai szennyezőanyagok stb. gyors beazonosítására. Az eredmények rövid idő alatt történő megszerzése elengedhetetlen a tömeges vészhelyzetek megelőzéséhez és a közegészségügyi előírások biztosításához.

Mérhető előnyök

A Fujitsu megoldása a fent említett összes felhasználási eset esetében számtalan előnnyel jár. A mesterséges intelligencia által biztosított nagysebességű teljesítmény akár ötödére csökkenti az eredmények eléréséhez szükséges időt. Gondoljon bele, hogy a kromatográfiás elemzési folyamat akár ötször gyorsabb, mivel 400 molekula megfigyelése helyett csak az érdeklődésre számot tartó molekulákat követi nyomon.

A megoldás továbbá korlátozza az emberi tényezőktől való függést a kromatográfok és spektrográfok által generált nyers adatok elemzése és értelmezése során, ezáltal csökkenti a hibák előfordulását. Ez az ügyfelek számára a hatékonyság növekedését és a laboratóriumi elemzési műveletekkel kapcsolatos költségek csökkenését jelenti.

Másrészt a felhasználók egy egyszerű, felhasználóbarát felülettel rendelkező munkaeszközhöz jutnak hozzá, amelyhez bármilyen eszközről hozzáférhetnek. A kapott elemzések bárhol könnyen elérhetők, és könnyen megoszthatók más csapatokkal, laboratóriumokkal vagy felhasználókkal. Rendkívül fontos, hogy a Fujitsu Chromatography on Demand nem korlátozódik a felhasználó által használt kromatográf márkájára vagy típusára, hanem a piacon elérhető legtöbb márkával kompatibilis.

A Fujitsu Chromatography on Demand megoldás használata iránt érdeklődő intézmények és vállalatok számára a Fujitsu ingyenes tesztelési lehetőséget kínál.